Algemeen – 11 Dec 2018 door Bjorn - Recruiter
Werk zoeken doe je zo
Er zijn tal van manieren om werk te zoeken en ook per branche verschilt de manier van werk zoeken. Van kantoorbanen tot de bouw of van geschoold tot ongeschoold werk, er zijn veel verschillende manieren van solliciteren. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaringen en vertel ik jullie hoe ik uiteindelijk mijn perfecte baan en werkgever heb gevonden.
Nadenken over wat je wilt:
Voordat je echt kan gaan zoeken naar een baan, moet je weten wat je wilt. Maar hoe kom je erachter wat je wilt.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Wil ik hetzelfde werk uitvoeren als bij mijn vorige werkgever?
- Wil ik werken bij een groot bedrijf of past een klein bedrijf beter bij mij?
- Wil ik 40 uur per week werken of liever 36 of minder?
- In welke regio wil ik werken en hoever ben ik bereid om te reizen?
Met deze vragen zal je uitkomen tot een helder beeld van wat je zelf wilt. Zelf heb ik bij zowel grote bedrijven gewerkt als bij bedrijven met een klein team. Op deze manier ben ik tot de conclusie gekomen dat een klein team veel beter bij mij past, de reden voor mij is; bij een bedrijf met een klein team, maak je actief deel uit van de groei en het succes van het bedrijf. Voor mij was dat een van de grootste factoren.
Is je CV op orde?
Als je opnieuw gaat solliciteren moet je altijd eerst je cv grondig nakijken. Klopt alles nog wat er op je cv staat? Zijn er misschien nieuwe projecten geweest die bekender zijn of waar je trots op bent? Zet deze er dan bij op je cv en haal een wat ouder en kleiner project van je cv af. Zo houd jij je cv netjes en overzichtelijk.
Waar vind ik de vacatures?
Vroeger liep je door de stad en kon je overal bij een uitzendbureau binnenlopen. Vaak hadden de bureaus in de etalage een selectie aan vacatures hangen. Je kon vaak direct met een recruiter in gesprek om te bespreken waarom jij geïnteresseerd was in de functie. Tegenwoordig is de etalage verplaatst naar het internet. Dus verhuis jij met ons mee?
Natuurlijk zijn er nog wel uitzendbureaus waar je zo naar binnen kunt wandelen en bij ieder uitzendbureau zal je ook te woord gestaan worden als je binnen komt hobbelen. Maar de meeste activiteiten vinden echter plaats op social media en op job boards.
Als je actief op zoek bent naar werk doe je er goed aan om op Facebook, Instagram/LinkedIn meerdere bureaus te volgen en deze met regelmaat in de gaten te houden. Hier worden vaak vacatures geplaatst en dan kan je gemakkelijk via de website solliciteren.
Sluit je cv aan bij de baan die je wilt?
Als je weet van jezelf bij wat voor bedrijf je graag zou willen werken (groot of klein) kan je hier ook je curriculum vitae op aanpassen. Nu moet je niet gelijk heel je cv op de schop gooien en aanpassen, maar je kan wel je cv aanpassen op wat je gevonden hebt op de website van de het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren.
Sluiten jouw kernwaarden aan bij het imago dat dit bedrijf wil uitstralen? Heb je ervaring met bepaalde werkzaamheden binnen de functie maar heb je deze er nog niet op staan? TOEVOEGEN! Pas als dit klopt kan je verder met de brief!
Hoe word ik uitgenodigd op gesprek?
Uitgenodigd worden is natuurlijk je uiteindelijke doel. Maar hoe zorg je er nou voor dat de recruiter of misschien wel toekomstige werkgever jou op gesprek wilt laten komen?
Nou laat ik verklappen dat je niet een gekke foto mee hoeft te sturen van jezelf. Maar het is wel goed om iets te doen wat ze niet verwachten. Zelf probeer ik altijd een mooie motivatiebrief te schrijven die echt betrekking heeft op zowel het bedrijf als de functie waar je naar solliciteert. Onderbouw in je brief ook waaruit blijkt dat jij geboren bent voor de functie. Als je klaar bent met schrijven lees je eigen brief dan hardop aan jezelf voor en je zal merken dat je dan gelijk doorhebt waar de brief perfect loopt en welke zinnen je nog moet aanpassen.
Het gesprek:
Als je dan uiteindelijk bent uitgenodigd voor het gesprek, is het aan jezelf om een zo’n goed mogelijke eerste indruk te maken en achter te laten.
Kijk voor tips en tricks over je gesprek op onze andere blog: tips voor solliciteren